Prix de l’électricité en Croatie en 2022.

Prix de l’électricité en Croatie en 2022.

Zanimaju vas najnovije aktualnosti standarda i života u Lijepoj našoj? Na pravom ste mjestu! Croatia Real Estates vodeća je agencija za nekretnine na području Hrvatske i nudi vam bezbroj interesantnih tema pokrivajući svaki životni aspekt na području Hrvatske. 

Od načina života, turističkih destinacija, kupnje i prodaje nekretnina pa sve do zakona koji bi vas mogli zanimati ako planirate živjeti ili boraviti u RH. Budite uvijek u toku i saznajte što ima novoga u Lijepoj Našoj!

 Zakon o tržištu električne energije

 

 

Prema Večernjem Listu, Hrvatski sabor je 2021. većinskim glasovanjem prihvatio novi Zakon o tržištu električne energije čiji je cilj omogućiti svojim građanima, odnosno kućanstvima kupnju struje od opskrbljivača iz EU, što bi rezultiralo većom zaštitom, informiranosti i kontrolom računa električne energije. Dodatna novost je mogućnost mijenjanja opskrbljivača u kraćem vremenskom roku!

Zakon o tržištu električne energije, Zakon je kojim se  uređuju pravila i mjere za sigurnu i pouzdanu proizvodnju, prijenos, distribuciju i opskrbu električnom energijom te za trgovinu električnom energijom i organiziranje tržišta električne energije kao dijela elektroenergetskog tržišta Europske unije.

Ovim zakonom definiraju se pravila koja pružaju zaštitu kupaca te pomažu pri organizaciji i funkcioniranju elektroenergetskog sektora istovremeno omogućavajući lakši pristup tržištu. Osim što se bavi i pravima kupaca električne energije, također se bavi i prekograničnim prijenosima električne energije, načelima uzajanmosti itd.

 

Tarifne stavke za kućanstva

 

Kako bi se definirale tarifne stavke, osmišljen je tarifni sustav vrednovanja. Tarifnim sustavom utvrđuju se tarifni elementi za obračun cijene potrošnje električne energije za različite energetske subjekte (kupce, kućanstva) unutar RH.

Tarifnim stavkama definiraju se elementi koji omogućuju obračun naknade za uslugu isporuke električne energije za obračunsko razdoblje, ovisno o vrsti korisnika, razdoblju isporuke i sezonskoj ili dnevnoj dinamici isporuke. Tarifne stavke dijele se na Višu dnevnu tarifnu stavku (VT) (svakim danom 7.00 do 21.00 u razdoblju kada se koristi zimsko računanje vremena i od 8.00 do 22.00 u razdoblju kada se koristi ljetno računanje vremena) i Niža dnevna tarifna stavka (NT) koja uključuje ostala razdoblja. Jedinstvena dnevna tarifna stavka (JT) traje svaki dan između 00.00 i 24.00 sata.

 

Nove tarifne stavke za korištenje mreže

 

Prema službenim stranicama HEP-a, za sve za kupce/konzumente  kategorije kućanstvo od 01. travnja 2022. godine primjenjuju se nove tarifne stavke (cijene).

Kućanstva koja se električnom energijom opskrbljuju javnom (univerzalna uslugom), primjenjuju se nove tarifne stavke za električnu energiju te nove tarifne stavke za korištenje mreže. U slučaju da kupac ne želi opskrbu električnom energijom u okviru javne usluge opskrbe, pravo svakog kupca je zatražiti raskid ugovora o opskrbi električnom energijom.

Cijene električne energije u RH

 

Mjerna jedinica za obračun cijena za potrošnju električne energije se obračunava u kilovatsatima (kWh) te varira ovisno o opskrbljivaču kojeg izaberete.  Unutar RH postoje nekoliko opskrbljivača kao što su HEP, GEN-l, RWE Energija i Hrvatski Telekom.

U okviru univerzalne usluge od 1. listopada 2013. godine iznosi tarifnih stavki koje u prosjeku iznose 0,455 kn/kWh, te predstavljaju smanjenje od oko 10% u odnosu na tarifne stavke donesene Odlukom Vlade RH od 1. svibnja 2012. godine. Isporučena električna energija se obračunava prema tri tarife koje smo prethodno spomenuli. U nastavku Vam je pregled svih cijena koje nude opskrbljivači.

 

 

 

 

Što je obuhvaćeno u računu za električnu energiju?

 

 

Zanima vas detaljnije što brojka na vašem računu sadrži? Cijena koju potrošači plaćaju sadrži naknadu za uslugu isporuke, te dodatne mjesečne naknade za opskrbu i distribuciju. 

Naknada za uslugu isporuke električne energije se odnosi na sve troškove rada elektroenergetskog sektora, a obuhvaća: troškove proizvodnje i/ili dobave električne energije, troškove prijenosa električne energije, troškove distribucije električne energije, troškove opskrbe električnom energijom, troškove vođenja elektroenergetskog sustava, troškove organiziranja tržišta električne energije. Za detaljniji pregled i objašnjenje stavaka na vašem računu objašnjava HEP na svojim službenim stranicama.

 

Dodatne informacije

 

Vlada RH donjela je odluku kojom se od 1.travnja 2022. godine cijena električna energije u kućanstvima digla za između 8 i 11%. 

 

Zbog inflacije, i trenutačnog ratnog stanja u Ukrajini, oskudicom plina cijena električne energije je znatno porasla. 

 

Premijer Plenković je objavio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6%. Bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio bi 23%, jer je cijena električne energije na burzama u godini dana učetverostručena, piše Energetika-net.